Skip to main content

CLASS VII (HISTORY) MAJOR RELIGIONS

 A. Tick the correct option.

1. Who among the following was NOT a sufi saint?

Answer: Kabir

2. In which religion pilgrimage to ‘Haj’ is practised?

Answer: Islam

3. The Bhakti Movement originated in-

Answer: South India

4. Shakti saints did not oppose-

Answer: communal harmony

5. Who constructed the Akal Takht near the Golden temple?

Answer: Guru Har Gobind

1. The founder of Islam ___________ was born in ___________ in 570 CE.

2. Sikhism is based on ___________ tradition.

3. Gurudwara Harminder Sahib is situated in ___________.

4. ___________ took ideas of Bhakti to the north.

5. Alvars worshipped ___________ and Nayanars worshipped ___________

Answer: (1) Mohammad, Mecca (2) Gurus- shishya (3) Amritsar (4) Ramananada (5) Vishnu, Shiva.

DAV Class 7 SST Chapter 17 Question
Match the following

Answer: (1) c (2) d (3) e (4) b (5) a.

1. How did the city of Amritsar take its name? Who constructed Gurudwara Harminder Sahib?

Answer: Guru Ram Das dug the holy tank known as Amritsar. The city of Amritsar takes its name from it. Guru Arjun Dev constructed Gurudwara Harminder Sahib.

2. When did Prophet Mohammad attain revelation and how?

Answer: At the age of forty, Mohammad got the light of revelation while meditating in a cave near Mecca and declared himself the Prophet of Allah.

3. What was the way to realise God according to Guru Nanak?

Answer: According to Guru Nanak believes in selfless and honest service of humanity in all forms is the only way to realise God.

4. Give the meaning of Bhakti and name four prominent Bhakti saints.

Answer: Bhakti means complete submission and devotion to God. Meera, Chaitanya, mahaprabhu Tulsidas, and Surdas are some of the prominent Bhakti Saint.

5. State the practices of Sufis which are similar to Hinduism or Buddhism.

Answer: Some of the practices among the Sufis were similar to Hinduism or Buddhism. e.g., penance, fasting, pranayam, good deeds and belief in equality among all, without any distinction of colour, caste or creed.

1. Explain the teachings of Islam with special reference to its principles.

Answer: The teachings of Islam are based on these five principles:

  • Every Muslim should always proclaim oneness of God i.e., Allah and Mohammad as his prophet on this earth.
  • Every Muslim should offer prayers five times daily, and on Friday afternoon in a mosque with others collectively.
  • One should give alms to the poor and needy.
  • Every Muslim should keep fast i.e., roza during the day in the month of Ramzan from dawn to dusk.
  • One should, if possible, go on a ‘Haj’ to Mecca at least once in a lifetime.

2. Mention the features of Islam that make it a humane religion.

Answer: The features of Islam that make it a human religion are given below:

  • Islam rejects idol worship and elaborate rituals.
  • It preaches that Allah punishes us for the bad deeds and rewards us for good deeds.
  • It also propagates the concept of equality.
  • It gives emphasis on giving alms to the poor.
  • It gives emphasis on love and devotion to God and compassion towards all fellow human beings.

3. Explain the contribution of Guru Teg Bahadur and Guru Gobind Singh to Sikhism.

Answer: Guru Tegh Bahadur fought against the oppression by the Mughals. He inculcated courage among the Sikhs to fight against the atrocities of the Mughal rulers.

Guru Govind Singh gave impetus to the Sikh movement which culminated in the constitution of the Khalsa Panth at Anandpur popularly known as Takhat Sri Keshgarh Sahib in 1699. Thus, the community of the Sikhs, called the Khalsa Panth, became a political entirety.

4. State the importance of Bhakti movement in reforming and uniting the Indian society?

Answer: The Hindu society had been a prey to many evils such as caste system, inequality, superstitions, narrow mindedness. The Bhakti movement tried to reform the Hindu society by eliminating these evils. For this the Bhakti servants did a lot of work:

  • All over India, they used local languages to preach their message.
  • They condemned rigidities of casteism and taught lessons of love, devotion and equality.
  • They discarded rituals and sacrifices to create oneness with God. They described all kinds of discriminations based on religion.
  • They opposed the caste system, and superstitions narrow mindedness. They encouraged religious tolerance.
  • Kabir and Nanak, the popular Bhakti saints, strongly preached Hindu, Muslim unity.

5. Enlist the similarities between Islam and Sikhism.

Answer: The similarities between Islam and Sikhism are:

  • Both laid emphasis on one God or Almighty.
  • Both preached that one should have pure heart and self-discipline to reach God.
  • Both believed in equality and rejected all kinds of discriminations based on caste, religion or wealth.
  • Both the religions propagated that to be one with God, one has to be egoless and denounce lust for worldly pleasures.

Comments

Popular posts from this blog

PREFACE/ACKNOWLEDGEMENT

                                                                                            PREFACE I am presenting a project work on (....TOPIC.......) in this project. I have tried to understand all the important topics in a holistic form, I am thankful to my teachers (... NAME OF THE TEACHERS...) for their moral support and guidance for the completion of my project work. They have guided me in various matters regarding the project and after completing the project, I got the opportunity to come across some interesting things which are beneficial for my future.                                       ...

COMPETENCY BASED QUESTIONS - RESOURCES AND DEVELOPMENT

  Q1. Define the term ‘resource’. Differentiate between renewable and non-renewable resources with examples. Q2. A farmer in a drought-prone area uses traditional irrigation methods which waste a lot of water. Suggest two modern methods that can help in sustainable use of water. Q3. Study the table below showing land use patterns in two states: State Forest (%) Agriculture (%) Barren land (%) A 33% 45% 7% B 18% 60% 10% Question: Which state is using land more sustainably and why? Support your answer with two points. Q4. "Resource planning is essential for sustainable development." Do you agree? Justify your answer with examples. Q6. Read the passage and answer the questions below: India is endowed with a variety of natural resources, including forests, water, minerals, and fertile soil. However, indiscriminate use of re...

IMPORTANT BOARD BASED QUESTIONS (GEOGRAPHY & ECONOMICS)

 GEOGRAPHY   1. Define the term resource? (Cbse2015) 2. What were Gandhiji's views on conservation of resources? (Cbse 2013) 3. Give some important feature of black soil. (Cbse 2019) 4. What Is the importance of soil as a resource? (Cbse2014) 5. What is   sheet erosion? (Cbse2019) 6. Which are responsible for soil formation? (Cbse2020) 7. What is biodiversity? (Cbse 2018) 8. Which are Endangered species? (Cbse2020) 9. How were forest depleted by tribal people of India? (Cbse2017) 10. How is mining an important factor behind deforestation? (Cbse 2019) 11. What were the provisions of the Indian wildlife act in 1972? (Cbse2020) 12. How are flora and fauna in India under great threat? (Cbse2022) 13. Give a brief description about the project tiger? (Cbse2020) 14. What are scared groves? Give some examples of these sacred groves. (Cbse2017) 15.   What methods of conservation have been adopted by the Indian government? (Cbse2017) 16. What ar...