Skip to main content

HISTORY (TURKISH INVASION IN INDIA)

 A. Tick the correct option.

1. The first Muslim invasion in India was led by

Answer: Mahmud of Ghazni

2. Mahmud of Ghazni attacked India mainly

Answer: to plunder the wealth of India.

3. Who defeated Muhammad Ghori in the first Battle of Tarain?

Answer: Prithviraj Chauhan

4. Who among the following were the first to bring Islam into India?

Answer: Turks

5. The trusted slave and general appointed as a deputy of Indian territories by Muhammad Ghori was

Answer: Qutubuddin Aibak

B. Fill in the blanks.

1. Wars among ___________ resulted in political instability.

2. Turks were recruited as ___________ by the Caliph.

3. Ghazni’s most destructive attack was on ___________ in ___________.

4. Muhammad Ghori was defeated by ___________ in Gujarat.

5. Indian Society was based on ___________.

Answer: (1) Rajputs (2) guards (3) Somanath Temple, 1025 CE (4) King Bhimdev (5) caste-ridden

C. Write True or False for the following statements.

1. Mahmud Ghazni invaded India 17 times.

2. Many muslims settled in India due to their trade interests.

3. Muhammad Ghori was defeated in both the Battles of Tarain.

4. Muhammad Ghori conquered Kanauj and Benaras.

5. Muhammad Ghori had three children.

Answer: (1) True (2) True (3) False (4) True (5) False

D. Answer the following questions in brief.

1. What attracted the Turks to India?

Answer: The political disunity in north India caused by the frequent wars among the Rajputs attracted the Turks in India.

2. Write any two main features of Turks.

Answer: The two main features of the Turks were:

  • Turks were professional soldiers. Their army was better organised, better mounted than the Indian forces.
  • They constantly aspired to expand their boundaries by occupying Indian provinces.

3. List the places that were invaded by Mahmud Ghazni in India.

Answer: Delhi, Ajmer, Kanauj and Benaras are the places that were invaded by Mahmud Ghazni in India.

4. Name the ruler who is credited with laying the foundation of muslim empire in India.

Answer: Muhammad Ghori.

5. Who was handed over the conquer territories of Muhammad Ghori in India?

Answer: Qutubuddin Aibak handed over the conquered territories of Muhammad Ghori in India.

E. Answer the following questions.

1. How did Mahmud Ghazni extend his power?

Answer: Mahmud Ghazni gained the control of Afganistan and Khorasan. He was attracted by the great wealth of India and political disunity among Rajputs. So, he plundered towns and temples in North India like Nagarkot, Thanesar, Mathura and Kanauj. His most destructive attack was directed against Somnath temple.

2. Why did Mahmud Ghazni decide to attack India?

Answer: Mahmud Ghazni wanted to make Ghazni, a small hilly region, into a powerful empire. For this, he needed wealth which he got by plundering the rich towns and temples in north India like Nagarkot, Thanesar, Mathura, Kanauj and Somnath.

3. Narrate the main effects of the invasions of Mahmud Ghazni.

Answer: The main effects of the invasions of Mahmud Ghazni were:

  • Many Muslims were attracted for the trade interest.
  • Mahmud’s invasions exposed the weakness of Indian rulers and paved the way for establishment of Muslim rule in India.
  • Mahmud’s destruction of valuable and artistic temples and idols was a great loss to Indian heritage.

4. List the reasons responsible for the defeat of Indian rulers.

Answer: The reasons responsible for the defeat of Indian rulers were:

  • The disunity among Indian rulers.
  • The common people were dissatisfied as they had no contact with the ruler.
  • Some Rajput rulers helped the Turks against their own country.
  • The feudal system weakened the power of the kings.
  • Indian rulers used old methods and equipment in wars.

5. Differentiate between the aims of Mahmud Ghazni and Muhammad Ghori.

Answer: Mahmud Ghazni invaded India from 1000-1027 CE. His aim was not to conquer India. But, to carry away its great wealth. He invaded India 17 times.

Muhammad Ghori invaded India from 1175-1206 CE. His aim was to conquer India and establish muslim rule in India. He invaded India only few times.

Comments

Popular posts from this blog

PREFACE/ACKNOWLEDGEMENT

                                                                                            PREFACE I am presenting a project work on (....TOPIC.......) in this project. I have tried to understand all the important topics in a holistic form, I am thankful to my teachers (... NAME OF THE TEACHERS...) for their moral support and guidance for the completion of my project work. They have guided me in various matters regarding the project and after completing the project, I got the opportunity to come across some interesting things which are beneficial for my future.                                       ...

COMPETENCY BASED QUESTIONS - RESOURCES AND DEVELOPMENT

  Q1. Define the term ‘resource’. Differentiate between renewable and non-renewable resources with examples. Q2. A farmer in a drought-prone area uses traditional irrigation methods which waste a lot of water. Suggest two modern methods that can help in sustainable use of water. Q3. Study the table below showing land use patterns in two states: State Forest (%) Agriculture (%) Barren land (%) A 33% 45% 7% B 18% 60% 10% Question: Which state is using land more sustainably and why? Support your answer with two points. Q4. "Resource planning is essential for sustainable development." Do you agree? Justify your answer with examples. Q6. Read the passage and answer the questions below: India is endowed with a variety of natural resources, including forests, water, minerals, and fertile soil. However, indiscriminate use of re...

IMPORTANT BOARD BASED QUESTIONS (GEOGRAPHY & ECONOMICS)

 GEOGRAPHY   1. Define the term resource? (Cbse2015) 2. What were Gandhiji's views on conservation of resources? (Cbse 2013) 3. Give some important feature of black soil. (Cbse 2019) 4. What Is the importance of soil as a resource? (Cbse2014) 5. What is   sheet erosion? (Cbse2019) 6. Which are responsible for soil formation? (Cbse2020) 7. What is biodiversity? (Cbse 2018) 8. Which are Endangered species? (Cbse2020) 9. How were forest depleted by tribal people of India? (Cbse2017) 10. How is mining an important factor behind deforestation? (Cbse 2019) 11. What were the provisions of the Indian wildlife act in 1972? (Cbse2020) 12. How are flora and fauna in India under great threat? (Cbse2022) 13. Give a brief description about the project tiger? (Cbse2020) 14. What are scared groves? Give some examples of these sacred groves. (Cbse2017) 15.   What methods of conservation have been adopted by the Indian government? (Cbse2017) 16. What ar...