Skip to main content

CLASS VII GEOGRAPHY (The Surface and Interior of the Earth)

 D. Answer the following questions in brief.

1. What is the special feature of sedimentary rocks?

Answer: Sedimentary rocks are layered.

2. How are metamorphic rocks formed?

Answer: Rocks which originally are igneous or sediment in nature get changed in the metamorphic rocks due to the heat and pressure.

3. What is lava?

Answer: The fine red molten magma coming out from the interior of the earth on its surface is called lava.

4. Why are igneous rocks called the primary rocks?

Answer: Igneous rocks are called the primary rocks as they were formed first over the earth surface.

5. What are sediments?

Answer: The weathering process breaks the rocks into small pieces. These are then carried away by water and then deposited on the river beds or sea beds, these deposits are called sediments.

E. Answer the following questions.

1. Differentiate between the P-Wave and the S-Wave.

Answer: The P-Wave or primary wave which can travel through both solid and liquid mediums and is faster in speed. Whereas, the S-Wave or secondary wave can pass through only a solid medium at a slower speed.

2. Write two characteristics of each of the following:

(a) Crust (b) Mantle (c) Core

Answer: two characteristics of Crust, Mantle and Core are:

(a) Crust

  • Crust is the uppermost layer over the earth’s surface.
  • It is the thinnest of all the layers.

(b) Mantle

  • Mantle is a very thick layer of rocks.
  • It lies just beneath the crust.

(c) Core

  • Core is the innermost layer of the earth.
  • It is mainly made up of nickel and iron.

3. What are fossil fuels? Name any two fossil fuels and specify their importance.

Answer: The remains of animals and plants get buried and trapped under the layers, and over a period of time get converted into coal, oil and natural gas. They are called fossil fuels.

Oil and natural gas are the two fossil fuels. They have great economic importance all over the world as they are a major source of energy.

4. Why is the knowledge of the earth’s interior based on indirect observation?

Answer: The intensive heat neither allows us to dig deep nor is there any possibility of living organisms deep inside the earth. It is therefore, we have little knowledge about the earth’s interior. Whatever knowledge we have, is based on indirect observation.

5. What are minerals? On what basis can the minerals be identified? Give examples.

Answer: A naturally occurring substance that have a definite chemical composition is called a mineral.

They are identified on the basis of their colour, hardness and lustre. Diamond, gold and silver are some of the examples of minerals.

Comments

Popular posts from this blog

RESOURCES AND DEVELOPMENT, DEVELOPMENT

   RESOURCES AND DEVELOPMENT & DEVELOPMENT MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1) Identify the action plan with regard to Sustainable Development with the help of clues given below. It is the declaration signed by world leaders in 1992. It was held at the United Nations Conference on Environment and Development (UNCED). It aims at achieving global, sustainable development. It was an agenda to combat environmental damage, poverty, disease through global cooperation and common interests. (a) Earth Summit (b) Agenda 21 (c) Five Year Plan (d) Our Common Future 2) The pattern of the net sown area varies greatly from one state to another. It is over 80 per cent of the total area in _______. a) Madhya Pradesh b) Assam c) Rajasthan d) Punjab 3)  Which one of the following is an example of Cultivable Wasteland ? (а) Barren Wasteland . (b) Current Fallow Land. (c) Uncultivable Land. (d) Net Sown Area. 4) The state of Rajasthan is very well endowed with solar and _______ energy but lacks ...

COMPETENCY BASED QUESTIONS - RESOURCES AND DEVELOPMENT

  Q1. Define the term ‘resource’. Differentiate between renewable and non-renewable resources with examples. Q2. A farmer in a drought-prone area uses traditional irrigation methods which waste a lot of water. Suggest two modern methods that can help in sustainable use of water. Q3. Study the table below showing land use patterns in two states: State Forest (%) Agriculture (%) Barren land (%) A 33% 45% 7% B 18% 60% 10% Question: Which state is using land more sustainably and why? Support your answer with two points. Q4. "Resource planning is essential for sustainable development." Do you agree? Justify your answer with examples. Q6. Read the passage and answer the questions below: India is endowed with a variety of natural resources, including forests, water, minerals, and fertile soil. However, indiscriminate use of re...

Board Based Questions (Agriculture) Class X

 1. Write four points to stress the importance of agriculture in India.  2. Why do farming practices vary in different regions? Give three major reasons. 3. What factors does primitive subsistence farming depend on? 4. Write main characteristics of ‘slash and burn’ agriculture. 5. Compare ‘intensive subsistence farming’ with that of ‘commercial farming’ practiced in India. 6. Give an example of a crop which is commercial in one region and provides subsistence in another.  7. Name one horticultural plantation crop and two beverage plantation crops and two States each which specialise in their production respectively. 8. Name three cropping seasons of India. Write their sowing and harvesting time and major crops of each season. 9. Where are rabi crops mainly grown? Describe the climatic conditions required for their growth. 10. Name three states which raise three paddy crops in a year. Name these crops also. RICE 11. (a) Which is the most important food crop of India? What...