HISTORY (MEDIEVAL
PERIOD)
A. Tick the correct option.
1. The period from
eighth to eighteenth century CE in India is known as
Answer: medieval period
2. Prithiviraj Raso
was written by
Answer: Chand Bardai
3. Name the language
in which Ain-i-Akbari was written.
Answer: Persian
4. The significant
achievement of the medieval period was the popularity and availability of
Answer: paper
5. Tahqiq-i-Hind is a
famous
Answer: travel account
B. Match the
following:
Match the following
Answer: (1) d, (2) e, (3) a, (4) b, (5) c
C. Answer the
following questions.
1. Which period is
known as the medieval period in Indian history?
Answer: The period between 8 to 18 century CE is known
as the Medieval period in Indian history.
2. Which period is
known as the medieval period in European history?
Answer: The period between 5 to 15 century CE is known
as the Medieval period in European history.
3. List the well-known
literary sources of information of the medieval period.
Answer: The main sources of information about that
period are autobiographies, orders of rulers, letters written during that
period, etc.
4. Name the foreign
visitors who wrote travel accounts of medieval period of India.
Answer: lbn Battutah, Marco Polo and Bernier are the
foreign visitors who wrote travel accounts of medieval period of India.
5. List the
technological developments of the medieval period.
Answer: The technical development of the medieval
period is Persian wheel, spinning wheel, etc.
Comments
Post a Comment