Skip to main content

CHAPTER 1 (COMPONENTS OF ENVIRONMENT)

CHAPTER  1 (SECTION D & E)

D. Answer the following questions in brief.

1. Name the major components of the environment.

Answer: Physical environment and biological environment are the major components of the environment.

2. What is meant by Sima and Sial?

Answer: The uppermost part of the lithosphere is composed of rocks rich in silica and aluminium called sial. Below the sial layer, the rocks are mainly rich in silica and magnesium and are called sima.

3. Mention the distribution of water in the Northern and Southern hemispheres.

Answer: The distribution of water is not uniform in both the Northern and the Southern Hemispheres. It is estimated that 43 % of the total area covered by water lies in the Northern Hemisphere whereas the remaining 53 % lies in the Southern Hemisphere.

4. Give the literal meaning of four spheres of environment.

Answer:

(1) Atmosphere – ‘the sphere of air’
(2) Lithosphere – ‘the sphere of rocks’
(3) Hydrosphere – ‘the sphere of water’
(4) Biosphere – ‘the sphere of life’.

5. What is the atmosphere composed of?

Answer: The atmosphere is composed of a mixture of gases like oxygen, nitrogen, Carbon dioxide, hydrogen, etc, which forms an envelope around the earth.

E. Answer the following questions.

1. Differentiate between the physical and the biological environment.

Answer: The Physical environment includes all non-living things like land, water and air. While, The Biological environment includes all living things, such as plants and animals.

2. Why is the earth called the ‘Blue Planet’?

Answer: The Earth is called the Blue Planet because of abundance of water on its surface. The water bodies that include rivers, lakes, seas and oceans cover 71 per cent of the earth’s surface.

3. Define biosphere. Why is it important for us?

Answer: The word ‘biosphere’ literally means the ‘sphere of life’. Biosphere is the narrow zone of contact between all the three spheres of environment where all kinds of life exist. Therefore, it is important for us.

4. Explain with the help of an example how physical and biological components of the environment are interdependent.

Answer: The physical and the biological components of the environment are interdependent and cannot be separated. Any major change in the physical environment is bound to bring a change in the accompanying biological environment. For example, the development of soil takes years together and cannot be visualised through our senses. On the other hand, some changes are very sudden, like the changes brought about by the occurrence of an earthquake or volcano, etc.

5. Explain two ways in which human beings are disturbing the natural environment.

Answer: The two ways in which human beings are disturbing the natural environment are:

o    Forests are being cutting on a large scale which disturbs the environment.

o    The pollution is being increasing day by day.


Comments

Popular posts from this blog

RESOURCES AND DEVELOPMENT, DEVELOPMENT

   RESOURCES AND DEVELOPMENT & DEVELOPMENT MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1) Identify the action plan with regard to Sustainable Development with the help of clues given below. It is the declaration signed by world leaders in 1992. It was held at the United Nations Conference on Environment and Development (UNCED). It aims at achieving global, sustainable development. It was an agenda to combat environmental damage, poverty, disease through global cooperation and common interests. (a) Earth Summit (b) Agenda 21 (c) Five Year Plan (d) Our Common Future 2) The pattern of the net sown area varies greatly from one state to another. It is over 80 per cent of the total area in _______. a) Madhya Pradesh b) Assam c) Rajasthan d) Punjab 3)  Which one of the following is an example of Cultivable Wasteland ? (а) Barren Wasteland . (b) Current Fallow Land. (c) Uncultivable Land. (d) Net Sown Area. 4) The state of Rajasthan is very well endowed with solar and _______ energy but lacks ...

COMPETENCY BASED QUESTIONS - RESOURCES AND DEVELOPMENT

  Q1. Define the term ‘resource’. Differentiate between renewable and non-renewable resources with examples. Q2. A farmer in a drought-prone area uses traditional irrigation methods which waste a lot of water. Suggest two modern methods that can help in sustainable use of water. Q3. Study the table below showing land use patterns in two states: State Forest (%) Agriculture (%) Barren land (%) A 33% 45% 7% B 18% 60% 10% Question: Which state is using land more sustainably and why? Support your answer with two points. Q4. "Resource planning is essential for sustainable development." Do you agree? Justify your answer with examples. Q6. Read the passage and answer the questions below: India is endowed with a variety of natural resources, including forests, water, minerals, and fertile soil. However, indiscriminate use of re...

Board Based Questions (Agriculture) Class X

 1. Write four points to stress the importance of agriculture in India.  2. Why do farming practices vary in different regions? Give three major reasons. 3. What factors does primitive subsistence farming depend on? 4. Write main characteristics of ‘slash and burn’ agriculture. 5. Compare ‘intensive subsistence farming’ with that of ‘commercial farming’ practiced in India. 6. Give an example of a crop which is commercial in one region and provides subsistence in another.  7. Name one horticultural plantation crop and two beverage plantation crops and two States each which specialise in their production respectively. 8. Name three cropping seasons of India. Write their sowing and harvesting time and major crops of each season. 9. Where are rabi crops mainly grown? Describe the climatic conditions required for their growth. 10. Name three states which raise three paddy crops in a year. Name these crops also. RICE 11. (a) Which is the most important food crop of India? What...